dinsdag 25 augustus 2015

Bijzondere vakantie, mantelzorger en opa schap als nieuwe levensfase.

Een bijzondere vakantie dit jaar. Niet weg, daar mijn vrouw op 30 juli een voetoperatie moest ondergaan en minimaal zes weken onbelast in het gips zit. Dat betekent vooral vervoer in de rolstoel en mantelzorg verlenen. Goed trouwens om dat aan den lijve te ondervinden.
Thuis bleek gelukkig dat onze begane grond goed rolstoel toegankelijk is, mijn vrouw kan goed uit de “voeten” zal ik maar zeggen. Alleen de entree zowel aan de tuinzijde als bij de voordeur voldoet nog niet, is nu in de tijdelijke situatie niet erg, maar stel dat we hier willen blijven wonen, zijn dat zeker verbeterpunten. Weer een goede leerschool dus.
Maar ook buiten loop je tegen zaken aan:
Zo was een rondje door Etten-Leur met de rolstoel een hele ervaring. Zo blijkt het nog best een inspanning te kosten om een rolstoel voort te duwen en merk je dat iets schuin aflopende stoepen en fietspaden best wel wat extra inzet vergen. Maar gelukkig is in Etten-Leur het openbaar gebied op zich is daar goed voor toegerust, het probleem zit hem vooral in detailhandelsbedrijven en inwoners die weinig of geen rekening houden met rolstoelers en/of mensen met een kinderwagen. Zo zet men gemakkelijk de auto even gemakkelijk half op de stoep of deels op de oprit en de stoep zodat er geen doorkomen aan is. Kom ik bij de Jumbo aan de Kerkwerve reclameborden op de voetgangersstrook tegen waardoor je niet anders kan dan de weg op te gaan en laten sommige inwoners hun heggen wel erg ver over de stoep hangen met alle gevolgen voor iemand in een rolstoel.
Overigens moet ik wel toegeven dat hier en daar een goede opgang naar de stoep ontbreekt of dat er net een richel voor de stoep zit die het lastig maakt om met de rolstoel op de stoep te komen. Ook op een plaats een lantarenpaal aangetroffen die niet echt handig is.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ook een ervaring is het vinden van een invalide toilet in het openbaar gebied, bij horeca of in winkelcentra.
Zo waren we in Nijmegen (mijn vrouw is geopereerd in de Maartenskliniek in Nijmegen) en bezochten daar zowel de Waalkade, als het centrum, komen eindelijk een openbaar toilet tegen, maar wat schetst de verbazing een hek dat niet opengaat en na lang zoeken ergens een telefoonnummer om de huismeester te bellen om hulp. Niet echt klantvriendelijk! Erger is het nog met de horeca gesteld. Bij diverse gelegenheden geprobeerd een toilet te vinden waar mijn vrouw naar het toilet kon gaan, maar helaas, veel horeca gelegenheden hebben daar geen voorzieningen voor. Ik vind dat een slechte zaak. Bij V&D konden we gelukkig in een goed aangepaste toilet terecht. Gelukkig dat hier in Etten-Leur wel horeca gelegenheden zijn met invalide toilet, misschien niet allemaal (daar moeten zij dan iets aan doen) maar in ieder geval kan je hier zowel in het winkelcentrum als bij een aantal horeca gelegenheden terecht mijn complimenten.
Kortom een goede leerschool, met ervaringen die ik als politiek bestuurder zeker zal meenemen.
2015-08-23 16.06.10Maar ook een bijzondere vakantie omdat we op 23 augustus de trotse grootouders werden van onze eerste kleinkind, kleindochter Lynn!
Ben je ineens opa en oma en nooit geweten dat je daar zo naartoe leeft. Wat een mooie gebeurtenis en wat zijn we overigens net zoals de ouders trots op dit nieuwe familielid.
Dat wordt weer een nieuwe fase van ons leven, weer nieuwe uitdagingen en nieuwe momenten om naartoe te leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten