maandag 28 december 2015

Laatste trimester 2015, druk en inspirerend!

Drukke periode en de mantelzorg activiteiten voor mijn vrouw hebben mij geen gelegenheid gegeven eerder een blog te schrijven. Nu dus een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen over het laatste vier maanden.
SeptemberIn september begon ik met het afscheid van een oud collega van de inspectie en de OR. De dag erop was de twee jaarlijkse inspectiedag, waar ook oud medewerkers zoals ik uitgenodigd waren, met een interessant eigen programma en daarna de ontmoeting met veel oud collega’s in de mooie stad Deventer. (altijd goed om in contact te blijven met de oud collega’s)
Op 10 september was ik aanwezig bij het lustrumfeest van Stimular, wegens hun 25 jarig bestaan. Ik ken hen al vanuit de periode dat ik als coördinator Arbo, Milieu en Veiligheid bij de Inspectie van het onderwijs actief was, maar nu ook als wethouder van o.a. duurzaamheid. Het was een leerzame ontmoeting en leuk er eens aanwezig te zijn. Voor het eerst sinds lange tijd ook weer eens gebruik gemaakt van de trein, dat beviel prima.
IMG_6851
In deze maand vond ook de ondertekening plaats van de aanbesteding van onze nieuwe De Streek, waar 370 energie zuinig huizen, waarvan 200 nul op de meter woningen gebouwd gaan worden. Een mooie wijk moet het worden en met de hoge duurzaamheidsvereisten ook een goede stap naar een energie neutraal Etten-Leur.
Verder de gebruikelijke overleggen met collega’s en met ambtenaren op de diverse onderdelen van mijn portefeuille. En zoals al aangegeven menig ritje naar Nijmegen vanwege de slechte genezing van de wond aan de voet van mijn vrouw die in juli geopereerd was.
Oktober
20151004_145854Op zaterdag 4 oktober stond  de wijkproeverij van de wijken De Keen en Schoenmakershoek op het programma, met de lancering van de website die de ondernemers van die wijken hebben opgezet om alle wijk activiteiten, maar ook vraag en aanbod op diverse gebieden bij elkaar te brengen. Het was een leuke opening en een goede bijeenkomst in het kader van overheidsparticipatie. In dat kader vond op 6 oktober de inspiratieavond voor bewonersinitiatieven plaats, een goed bezochte avond, waar initiatiefnemers op weg geholpen werden. Past ook prima in de pilot die wij samen met Aalburg en Halderberge doen rond overheid participatie.
IMG_5115.JPGIn de week van 5 t/m 10 oktober hebben we een succesvolle week van de duurzaamheid georganiseerd in Etten-Leur. Van afvalinzameling tot een inspiratiemiddag voor ondernemers en een duurzaamheidsmarkt in het winkelcentrum. Zo hebben we hopelijk weer veel mensen op het spoor van energiebesparing en duurzaamheid gebracht. Leuk is, dat de inspiratiemiddag al gelijk activiteiten bij de Industriële Kring Etten-Leur teweeg gebracht heeft.
Uiteraard ook weer de diverse overleggen deze maand, waarbij ook de zorg om huisvesting van verblijfsgerechtigden (statushouders) extra aandacht heeft. Als college willen we proberen versneld mensen met een verblijfsvergunning te huisvesten om op die manier de ruk op de AZC’s te verminderen. Wel op een verantwoorde manier, waarbij we ook de ruk op de “normale “huizenmarkt niet willen verhogen, dus samen met diverse partners zoeken we naar creatieve oplossingen.
WP_20151022_020Op donderdag 22 oktober mocht ik als een van de duurzaamheidstrekkers/ambassadeurs de duurzame duimen voor scholen, organisaties en bedrijven uitreiken in het Natuurpodium te Bergen op Zoom. Een inspirerende bijeenkomst en met al bijkomstigheid, dat onze eigen Bijengilde de publieksprijs in ontvangst mocht nemen.
12176062_1172754459404981_883839402_oOok de openingshandeling van het gerenoveerde sportpark de Lage Banken mag niet onvermeld blijven, immers dit oude sportpark heeft een metamorfose ondergaan en kan er weer jaren tegen, sporters die op bezoek komen kunnen naar mijn mening trots door de verenigingen ontvangen worden.
November
12228148_1181402951873465_1679748414_oOp 7 november werden de werkzaamheden van de beschildering van de eerste afrit van de fietserstunnel bij de Hoge Neer afgerond en onder grote publieke belangstelling kon ik alle inwoners jong en oud van de wijken Schoonhout en Hoge Neer bedanken voor hun inzet om samen met de kunstenaars Stijn de Wilde en Mario Pasetto. Mooi is dat vooral ook jongeren die soms negatief in het nieuws zijn geweest hun positieve bijdrage hebben geleverd en trots zijn op het resultaat. Volgend jaar volgt de kant van het Schoonhout en ook dan hopen de kunstenaars weer veel helpende handen te krijgen van de jongeren en ouderen uit beide wijken. Een mooi voorbeeld overheidsparticipatie trouwens.
Ook het congres Waarderend Vernieuwen die in ons vergadercentrum plaatsvond was de moeite van het bezoeken waard. In kader van ons pilotproject overheidsparticipatie kwam deze meeting prima uit. Mooie voorbeelden gehoord hoe mensen op een positieve manier en via de methode waarderend vernieuwen zijn uitgedaagd met oplossingen en ideeën te komen, die de maatschappij weer een stap vooruit helpen.
Deze maand ook de aftrap van het partnerplatform, waarin we met onze partners zoals onderwijs, ondernemers, woonstichting, belangen organisaties en jongeren en ouderen in gesprek gaan om te komen tot een omgevingsvisie. Juist het betrekken aan de voorkant en het inventariseren van wensen en denkbeelden helpt ons om straks een breed gedragen visie aan de raad te kunnen presenteren.
December
Deze maand een aantal belangrijke bijeenkomsten in de regio, zoals over huisvesting buitenlandse arbeiders (ik zit in de stuurgroep handhaving), het regionaal overleg Ruimtelijke Ordening met de provincie en een conferentie over huisvesting van verblijfsgerechtigden in Den Bosch.
Ook een overleg met d66 bestuurders in Brabant was een inspirerende sessie om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen te wisselen.
12360323_940745956020337_764089473458996827_nBelangrijke stap deze maand was ook het ondertekenen van de prestatieafspraken tussen de gemeente, de Woonstichting Etten-Leur en de Huurders Belangenvereniging. Na een grote sessie met veel partners op het gebied van wonen zijn we stap voor stap gekomen tot de prestatieafspraken, die tevens een belangrijk onderdeel vormen van het woonuitwerkingsprogramma dat dit voorjaar wordt vastgesteld. Een boeiend proces zeker daar het nieuw is dat de huurders nu ook een partner in de afspraken zijn.
2015
Al met al was het een boeiend en druk jaar mede ook door de privé omstandigheden, dan merk je de impact van mantelzorg op de agenda, maar we hebben het allemaal mede dankzij een goed secretariaat is dat goed opgevangen.
Een nieuw jaar staat voor de deur, een jaar waar ongetwijfeld weer veel zal gebeuren, welke weer vol zal zitten met overleggen en waarin we hopelijk goede stappen kunnen maken in het dossier statushouders(verblijfsgerechtigden) met onze partners zodat een snelle en humane huisvesting zonder de druk op de reguliere woningmarkt op te voeren, zijn beslag zal krijgen. Natuurlijk hoop ik op het gebied van duurzaamheid weer nieuwe stappen te kunnen zetten en zal de echte start van de bouw van de duurzame wijk De Streek dit jaar plaatsvinden, om maar een paar zaken te noemen die in de planning staan.
Ik hoop weer voldoende tijd te hebben om regelmatig met inwoners, ondernemers, verenigingen etc. binnen de onderdelen van mijn portefeuille en zeker in kader van het wijkgericht werken en overheidsparticipatie, van gedachte te kunnen wisselen. Ik hoop ook weer op een goede samenwerking met de raad, om samen weer verdere stappen te zetten naar een duurzame, prettige en leefbare gemeente. Met een goed collegiaal bestuur en met goede steun van het ambtelijk apparaat kunnen we weer volgende stappen zetten in het behalen van de coalitiedoelstellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten